Monday, 5 May 2014

~Lada Hitam~

~ Lada Hitam ~


Lada hitam (nama saintifik: Piper nigrum) merupakan sejenis rempah yang penting semenjak dahulu kala lagi. Buahnya, yang dikenali sebagai lada hitam apabila kering, adalah kira-kira 5 milimeter (0.20 inci) diameter, merah gelap apabila matang sepenuhnya, dan, seperti semua drupes , mengandungi satu benih. Biji lada hitam dan serbuk lada hitam yang dihasilkan darinya, boleh digambarkan hanya sebagai lada, atau lebih tepat lagi sebagai lada hitam (buah matang masak dan kering), lada hijau (buah matang kering) dan lada putih (benih masak kering).


Fail:Piper nigrum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-107.jpg


Lada hitam berasal dari Asia Tenggara dan China, dan boleh didapati di sana dan di kawasan tropika yang lain. Pada masa ini, Vietnam adalah pengeluar dan pengeksport terbesar di dunia, menghasilkan 34% daripada tanaman dunia pada tahun 2008.
Lada kering yang dikisar telah digunakan sejak zaman purbakala untuk kedua-dua citarasa dan sebagai ubat. Lada hitam adalah rempah di dunia yang paling diperniagakan. Ia adalah salah satu rempah yang paling biasa yang dimasukkan ke dalam masakan Eropah. Kepedasan lada hitam adalah disebabkan oleh kimia piperine. Ia banyak didapati dalam dunia yang moden ini, sering berpasangan dengan garam.

 Fail:Pfeffer-Gewürz.jpg

Pengeluar terbesar lada hitam adalah Brazil, India, Indonesia, Malaysia, dan Vietnam. Di Malaysia, ia dibantu oleh Jemaah Pemasaran Lada Hitam (JPLH), Lembaga Lada Hitam Malaysia (MPB) 1 Jan 2007.

Selain itu, lada hitam merupakan rempah yang digunakan dengan meluar di dunia, ialah tumbuhan tropika hidup menjalar Piper Nigrum L.. Pada peringkat awal buah berwarna hijau muda dan lembut. Warna kulit buah akan bertukar kuning dan merah apabila masak. Untuk diproses menjadi lada hitam buah dijemur dibawah matahari selama 3 - 4  hari. Untuk diproses menjadi lada putih buah yang masak direndam selama 15 hari, dibersihkan dan juga dijemur selama 3 - 4 hari. 


Malaysia adalah antara negara pengeluar terbesar di dunia. Lebih dari 98% pengeluaran lada Malaysia adalah dari Sarawak dimana kira-kira 70,000 pekebun kecil terlibat dalam penanaman lada hitam dengan purata saiz kebun 0.2 hektar. Pada masa ini kawasan yang ditanam dianggarkan 13,000 hektar. 

No comments:

Post a Comment